Tänään esittelyssä jokaisen valintamuotoilijan perustyökalun: A Practioner’s Guide To Nudging. Työkalussa esimerkiksi luokitellaan valintamuotoilumenetelmiä, esitellään yleisimpiä päätöksenteon harhoja ja tehdään…
Oletko joskus ostanut verkkokaupasta jotain, mikä on jälkikäteen harmittanut? Ei ihme. Tutkimusten mukaan ajattelemme ja toimimme verkkoympäristössä nopeammin. Tämä ei…
Tämänviikkoinen valintamuotoilun ilmiö on tappiokammo (eng. loss aversion). Kirjoitukseni otsikko pyrki kuvaamaan sitä tunnetta, jonka ilmiö aiheuttaa. Tiivistetysti ilmiö tarkoittaa…
Aika usein, kun kerrotaan ummikolle valintamuotoilusta, puheisiin luikahtaa palvelumuotoilu. “Miten se (valintamuotoilu) eroaa palvelumuotoilusta?” on kaikille meille vamulaisille tuttu kysymys,…
Viikon ilmiönä käydään tänään valintamuotoilun ja käyttäytymistaloustieteen perustietoa. Käyttäytymistaloustiede pohjautuu mm. psykologian ja taloustieteen tutkimukseen. Molemmissa tieteissä mainetta niittänyt Daniel…
Osallistuimme maanantaina 15.10. vuosittaiseen Laurean Behavioral Insights -seminaariin Tikkurilan kampuksella. Valintamuotoilijoiden oma Markus Kanerva oli tilaisuuden host. Puhujina tänä vuonna…
Viikko sitten kansainvälinen, tutkijoista koostuva ilmastopaneeli IPCC julkaisi raportin ilmastonmuutoksen tulevaisuudesta. Raportti kuvaili ilmastonmuutoksen erilaisia vaikutuksia, riippuen siitä lämpiääkö maapallo…
Oletusasetukset (default settings) ovat menetelmiä, joiden avulla hyödynnetään automaatioita vaikkapa tavoitteiden saavuttamisesssa. Oletusasetusten avulla voidaan myös kuroa kiinni aikomuksen ja…
Taloustieteen Nobelin palkinnon saivat tänä vuonna yhdysvaltalaiset William Nordhaus ja Paul Romer työstään ”kestävän talouskasvun tutkimisessa”. Nordhaus on tutkinut ilmastonmuutosta…