Piinallinen kahden viikon odotus palkitaan jälleen uudella viikon ilmiöllä! Toivottavasti sinulla on jo RSS:t tai vastaava systeemi käytössä.
Tämänviikkoinen Valintamuotoilun viikon ilmiö on ryhmäajattelu. Englanniksi sama ilmiö tunnetaan nimellä groupthink, joka lienee tehty Orwellin klassikon 1984 hengessä (ainakin näin Wikipedia väittää).
Ryhmäajattelu tarkoittaa:
Ilmiön nimi kuvailee itseään todella hyvin. Ryhmä muodostaa itsekseen jonkin mielipiteen, josta jokainen pitää kiinni konformismin vallitessa ja ryhmän ulos joutumisen pelossa. Välttämättä kukaan ei edes ole 100-%:sesti sitä mieltä, mikä on ryhmän konsensus, mutta näin vain oletetaan muiden haluavan. Halutaan miellyttää, vaikka oikeasti päätös ei miellyttänyt ketään.
Abilenen paradoksi eli miten ryhmäajattelu näkyy arjessa
Klassikkoesimerkki ryhmäajattelusta on kuvaelma perheestä, joka on lähtenyt automatkalle Abileneen. Tarinan kierous on siinä, että oikeasti kukaan ei olisi halunnut lähteä tuolle automatkalle, mutta perheenjäsenet odottavat muiden halunneen reissua eivätkä miellyttämisen pelossa keskustelleet haluistaan rehellisesti. Paradoksi on osa peliteoriaa, jossa tutkitaan erilaisia päätöksenteon skenaarioita eri osapuolten kannalta.
Ryhmäajattelun välttäminen
Miten paradoksilta oltaisiin vältytty? Oleta vähemmän, keskustele ja kysy enemmän. Avoin ja rehellinen viestintä perheen sisällä olisi tuottanut perheelle varmasti hyvin erilaisen ja mielekkäämmän yhteisen ajanviettotavan.
Usein yksittäistä ryhmää kannattaa puhutella myös jäsen kerrallaan, tai jopa mieluummin pyytää antamaan mielipiteensä paperille ennen keskustelua. Ryhmäkeskustelu lähtee niin helposti siihen suuntaan, jonka ensimmäinen keskustelija on sanonut, ja monien voi olla vaikea enää kääntää suuntaa tai tuoda erilaisia mielipiteitä keskusteluun.
Brutaalimpi esimerkki kertoo Sikojenlahden maihinnoususta vuodelta 1961. Lue Anu Pietikäisen kuvailemana tästä.
Pitkän tauon jälkeen kaksi videota, jes!
Hyvityksenä Viikon ilmiön luvattomasta välitauosta tarjoillaan tällä kertaa kaksi videota. Ensimmäinen MinuteVideosin animaatio tarjoilee alle kolmeen minuuttiin lyhyen intron ryhmäajattelusta:
Toinen video puolestaan on sisällöltään laajempi, TEDx-sarjan video. Videon tekninen laatu ei ole huippua, mutta sisällöltään ihan sujuva kymmenminuuttinen. Puhujana Yara Gomha.
(Video ei sovi kaikista herkimmille, koska siellä näytetään kuvia sodista.)
Mitä mieltä olet, olivatko nämä videot hyviä? Unohda nyt, mitä viiteryhmäsi voisi olla tästä mieltä, ja mieti oma mielipiteesi. Entä miten sinä voisit juuri tänään edistää itsenäistä ajattelua erityisesti ryhmän päätöksenteossa? Oikein leppoisaa lauantaita kaikille!