Oletko joskus ostanut verkkokaupasta jotain, mikä on jälkikäteen harmittanut? Ei ihme. Tutkimusten mukaan ajattelemme ja toimimme verkkoympäristössä nopeammin. Tämä ei tarkoita valitettavasti tehokkaampia päätöksiä, vaan päinvastoin hätiköityjä ja suorastaan huonoja.
Ilmiö perustuu yhteen käyttäytymistaloustieteen perusajatukseen siitä, että mielemme toimii kaksilla raiteilla. Systeemi 1 on nopea, intuitiivinen ja tunteellinen, kun systeemi 2 on harkitseva, ajatteleva ja hidas. Lue näistä ilmiöistä lisää täältä.
Verkkokaupan ja minkä tahansa digitaalisen palvelun kehittäjän kannattaa olla tietoinen tästä, ja huomioida ihmisten taipumus toimia impulsiivisesti ja tehdä nopeita päätöksiä.
Tässä muutama vinkki asioista, joita kannattaa ottaa huomioon.
Vältä valinnanvaikeutta ja kapasiteetin ehtymistä
Ihminen pystyy pitämään mielessään enintään neljä asiaa. Netissä on kuitenkin tarjolla loputtomasti informaatiota ja verkkokaupoissa tuhansia tuotteita. Tuotteiden järjestäminen kategorioihin ja erilaisten filttereiden tekeminen on välttämätön perusominaisuus, mutta usein vertailumahdollisuus olisi välttämätön. Vai eikö ole ärsyttävää pitää viittä tuotetta eri välilehdillä auki? Vertailumahdollisuuden puute aiheuttaa valinnanvaikeuden, kapasiteetin ehtymisen ja lopulta kaupat jäävät tekemättä.
Viritä kävijä oikeaan tilaan
Ihmismieli ankkuroituu ensimmäiseen lukuun, tietoon, tunteita herättävään asiaan, jonka hän näkee verkkosivuilla, vaikka se ehtisi olla esillä vain sekunnin verran.
Esimerkiksi huonekaluja myyvän verkkokaupan aloitussivusta tehtiin kaksi versiota: toisessa taustalla oli pehmeitä pilviä ja toisessa kolikoita. Pilvi-versioon ohjatut kuluttajat päätyivät etsimään ja ostamaan sohvia, jotka olivat mukavia. Kolikko-version kuluttajat kiinnittivät enemmän huomioita hintoihin.
Mihin mielentilaan sinun kannattaisi virittää kuluttajia?
Kehystä tieto oikein
Vihaamme tappiota paljon enemmän kuin pidämme voitoista. Itse asiassa tappiota kohtaa kokemamme vastenmielisyys on kaksi kertaa voimakkaampi kuin voiton tuoma ilo. Tappiokammosta voit lukea lisää täällä. Mieti, miten voisit kehystää palvelusi tarjoaman hyödyn oikein.
Kauneus on tärkeää
Käytettävyys on tärkeää, mutta niin on kauneuskin. Mielemme päättää nanosekunneissa pidämmekö verkkosivusta, johon olemme tulleet. Jos ei nappaa, poistumme heti. Kiinnostavaa on, että kauneuskäsityksellä on on kulttuurisia eroja, ja tietoa tästä voi hyödyntää verkkosivuja suunnitellessa. Pitäisikö esimerkiksi Yhdysvalloista ja Japanista sivuillesi tuleville olla erilainen ländäri?
Lähteet:
Shlomo Benartzi with Jonah Lehrer: The Smarter Screen
Daniel Kahneman: Thinking Fast and Slow