Tämän viikon valintamuotoilun ilmiönä käsittelemme maksamisen kipua (pain of paying), jota kannattaa kenen tahansa kotitalouden kirstunvartijan hyödyntää – varsinkin jos taloustilanne on tiukka. Maksamisen kipu tarkoittaa, että mitä konkreettisempi maksuväline sinulla on, sitä enemmän maksaminen kuvainnollisesti sattuu ja sitä vähemmän haluaa käyttää rahaa. Toisin sanoen, mitä vaikeammin hahmottuu oman taseen liikkeet, sitä höllemmin rahaa käyttää.
Pistetäänpä vielä rautalankaan:
Jos maksat käteisellä, olet todennäköisempi käyttämään vähemmän rahaa vaikkapa kauppaostoksiin kuin maksaessasi muulla välineellä (pankkikortilla < luottokortilla < luottosopimuksella), ja nimenomaan tässä järjestyksessä.
Miten ilmiötä hyödynnetään?
Maksamisen kivun pohjalta kannattaisi huomioida lukuisat tilanteet, jotka edesauttavat käteisen käytön vähentämistä ja pyrkivät maksimoimaan kulutustasi:
- mobiilimaksua, erilaisia maksukortteja ja lähimaksua tarjotaan yhä hanakammin
- käteisnostoautomaattien määrää vähennetään
- pankit veloittavat käteisnostoista tietyn nostomäärän jälkeen
- yhä useampi liike tarjoaa erilaisia luottosopimuksia jopa päivittäistavaroiden ostoon
- luottokorttitietojen antaminen hotellivarauksen yhteydessä ja mahdollisuus käyttää luottoa koko vierailun ajan kaikkiin hotellin palveluihin
- tapahtumissa tarjotaan mahdollisuutta ostaa anniskelujuomat rannekkeella, ja loppusumma veloitetaan myöhemmin.
Digitaalinen maksuympäristö ohjaa yhä enemmän rahankäyttöä kauemmaksi maksutilanteesta, eikä raha liiku heti tuotteen vaihtaessa omistajaa. Näin syntyy illuusio paremmasta rahatilanteesta kuin mitä se todellisuudessa on, kun reilusti korolliset laskut saapuvat myöhemmin.
Paras tapa pärjätä tässä ympäristössä on sitkeästi jatkaa käteisen käyttöä tai ottaa käyttöön jonkinlainen oman talouden seuranta-alusta (Penno, Excel, pankkien omata) ja oikeasti seurata rahanmenoa. Kannattaa tutustua myös aiempaan Viikon ilmiöön, mentaalitilinpitoon, oman taloudenpidon edistämiseksi.
Haaste tuleville kauppareissuille
Teetkö esimerkiksi kerran viikossa isomman kauppareissun? Tee vaikkapa kuukauden ajan vertailu; maksa puolet kerroista pankkikortilla ja puolet etukäteen varaamallasi käteisellä. Onko kuitin loppusummassa mitään eroa? Jos olet joka tapauksessa tarkka rahankäyttäjä, ei välttämättä. Jos et, saattaa kylmä käteinen ohjata sinua ainakin tarkemmaksi. Kommentoi haasteen lopputuloksista meille joko alla olevaan kenttään tai tunnisteella #Valintamuotoilu.
Videoherkkua Dan Arielyn tapaan
Tässä vielä aiheesta video. Laatutavaraa, koska ilmiön esittelijänä itse Dan Ariely. Leppoisaa lauantaita kaikille!
P.s. Muista käydä pankkiautomaatilla ennen viikonlopun kauppareissuja.