Jatkamme vielä huhtikuussa rahateemalla, vaikka toki monen ilmiön lainalaisuus pätee myös muissa ympäristöissä ja hyödykkeissä. Tämänviikkoinen kirjoitus on otsikoitu pitkällä nimellä, jota sivuavat Bayesilainen konservatismi (Bayesian conservatism), konservatismiharha (conservatism bias) tai konservatismi (conservatism) sekä omien uskomusten uudelleenarviointi (belief revision). Aikamoinen käsitesumppu näin lauantain kunniaksi!
Mistä ilmiössä/ilmiöissä on kyse?
Aloitetaan pala kerrallaan Bayesiläisestä teoreemasta ja todennäköisyyslaskennasta. Sen voidaan määritellä olevan normatiivinen ilmiö, jossa uusien todisteiden valossa muutetaan uskomuksia tai todennäköisyyksiä. Bayesilainen konservatismi viittaa todennäköisyyslaskentaan, missä unohdetaan päivittää laskukaavaa ja todennäköisyyksiä uusien todisteiden ilmaantuessa.
Kuvitellaanpa, että olet vuosina 2004-2015 laskenut lauantain lottovoitolle tietyn todennäköisyyden ja rakentanut pelistrategiasi sen mukaan. Homma toimii kuin rasvattu ja onnistut silloin tällöin tienaamaan vähintäänkin rahojasi takaisin. Kunnes tulee vuosi 2016 ja lotonjärjestäjä lisää peliin yhden lottopallon lisää – sen 40:nen. Todennäköisyytesi päävoittoon muuttui juuri ja on tehtävä uusi voitokas strategia (omien uskomusten uudelleenarviointi), jos haluat homman sujuvan mutkattomasti myös jatkossa.
Yksi konservatismin laajennus näkyy kauppojen hyllyllä: yhtäkkiä hyllyltä voi löytyä sama suosikkituote, sama pakkaus, sama hinta mutta pienempi koko! Siksi tarkan markan tyypit ovat silmä kovana kilohintojen kanssa. Kauppaan ei kannata mennä silloin, jos on mieli täynnä ajatuksia, kiirettä ja informaatiotulvaa muutenkin, jos haluaa olla kärryillä ostamiensa tuotteiden oikeasta hinnasta. Muista siis vahtia kilohintaa, koska pakkaus ei välttämättä ole enää se sama, mitä ostit viimeksi.
Konservatismiharhan on sanottu olevan ankkurointiharhan laajennus, koska ankkuroidutaan alkuperäisiin lukuihin ja/tai todennäköisyyksiin. Lopun videossa käydään myös toinen yksinkertainen ja yleisesti käytetty esimerkki todennäköisyyksien muuttumisesta.
Videota pukkaa
Koska ilmiö ei ole tunnetuimpia, tutkituimpia tai vakiintuneimpia erilaisista valintamuotoilun ja käyttäytymistaloustieteen ilmiöistä, ei tarjolla ollut myöskään laajaa skaalaa videoita, mistä valita. Päästään siis tänään vähän kotikutoisemman videon makuun.
Mukavaa lauantain jatkoa kaikille!