Viikon ilmiö: Yliluottamusharha

Tämä ilmiö ei varsinaisesti ehkä osu tämän kuukauden Suomi-teeman mentaliteettiin, sillä vuorossa on yliluottamusharha (overconfidence effect/bias).

Miten ilmiö näkyy arjessa?

Harhaa esiintyy silloin, kun ihmiset yliarvioivat omaa osaamistaan. He voivat olla viisaampia, parempia koulussa, erinomaisia sisustajia tai jumalaisia viinitietäjiä. Tai silloin kun arvioidaan jotakin tulevaa suoritusta. McCormickin, Walkeyn ja Greenin (1986) tunnetun tutkimuksen mukaan 80 % ihmisistä Ruotsissa ja Yhdysvalloissa arvioi olevansa keskimääräistä taitavampia ja turvallisempia kuskeja. Kahdeksankymmentä! Mikään matematiikan laki ei taida tukea tuota väitettä.

Yleinen tapa testata ihmisten yliluottamusta on erilaiset testit, joissa ensin kysytään ihmisiltä yleisiä kysymyksiä ja niiden perään, kuinka luottavaisia he ovat vastauksensa paikkansapitävyydestä. Eli vastataan kysymykseen x. Tämän jälkeen merkitään varmuus, kuinka vahvana pitää omaa tietämystään. (behavioraleconomics.com 2019.) Vastaukset lienevät suhteessa usein väärin verrattuna, kuinka hyvinä omia vastauksia pidetään!

Ilmiön potentiaaliset sudenkuopat

Johtajana yliluottamusharhainen henkilö voi olla hankala: Johtamiseen kuuluu useimmiten strategista ja operatiivista suunnittelua – riskien arviointia ja mahdollisuuksien näkemistä. Jos tulevaisuus ja omat kyvykkyydet näyttävät jatkuvasti vähän liian hyvältä, saattaa harkitsematon johtaja ottaa aivan turhia riskejä yrityksen liiketoiminnan kustannuksella. Siksi yliluottamusharha ei ole puhdas siunaus, vaan tällaisiin päätöksiin taipuvainen johtaja tulisi tunnistaa ja vaatia häneltä riittävästi perusteluita päätöksilleen.

Yrittäjillä ilmiö voi olla suhteellisen yleinen. Eihän suurinta osaa yrityksistä ikinä perustettaisi, jos tunnistettaisiin tilastolliset riskit: puolet yrityksistä lopetetaan ensimmäisten viiden vuoden aikana. (Osa toki muista syistä kuin liiketoiminnan kannattamattomuus.) Tuskin moni yrittäjä, joka käynnistää vihdoin sen pitkään haaveilemansa liiketoiminnan, miettii sitä miten rahat loppuu ja toiminta lopetetaan puolen vuoden päästä. Osa yrittäjistä toiminee pelkästään yliluottavaisesti, sillä täytyyhän omaan juttuunsa uskoa. Hankaluus tulee kuitenkin jälleen silloin, jos oma tulevaisuus maalataan liian ruusunpunaiseksi ja omat kyvykkyydet kaiken yli, eikä osata varautua potentiaalisiin liiketoiminnan karikoihin.

Video!

Vielä lauantain ratoksi videoviihdettä yli-itsevarmuudesta: